Piwa rzemieślnicze w pubie – Barlinek
1 vote, 3.00 avg. rating (73% score)

Bez wielkiego ryzyka można powiedzieć, że minęły już czasy, kiedy polskie puby oferowały wyłącznie piwo zachodnich, globalnych marek. Dzisiaj wielu właścicieli i klientów chętnie stawia na piwa rzemieślnicze w pubie. I taka tendencja nie powinna nikogo dziwić: trunki warzone przez małych piwowarów posiadają przeważnie niekwestionowane walory smakowe, a przy okazji kuszą konsumentów swoją różnorodnością i rozmachem. Należy przy tym od razu dodać, iż aspekt cenowy nie jest tu nigdy czynnikiem decydującym: piwa warzone lokalnie niekoniecznie okazują się tańsze od swoich koncernowych odpowiedników. Wręcz przeciwnie: dobre, wyrafinowane piwo rzemieślnicze może kosztować nas znacznie więcej niż produkt globalnego giganta. Mimo to, bardzo wielu Polaków – zwłaszcza młodych i uwielbiających eksperymenty – z przyjemnością kupuje napoje od mało znanych producentów. Wiąże się to zarówno z ich walorami smakowymi, jak i z poczuciem, że w ten sposób wspieramy lokalny, polski, wartościowy przemysł piwowarski.